Assalamuaikum ..Salam Ramadahan saya ucapan pada rakan blogger2 sekalian dan seluruh rakyat malaysia...orang kata "sharing is caring"..that y saya suka berblog coz sya suka nak share apa yang saya tau dan pa yang saya belajar dan apa yang saya lalui(exprience)...hidup saya sebagai seorang student dan anak kepada parents sya sntiasa inginkan yang terbaik dalam hidup neh..but xda menda yang mudah dalam hidup neh..kita sentiasa kena ujian n duga ngn berbagai cabaran,dugaan dan musibah..but 1 je yang saya perlu ingat kena sabar..sesungguhnya orang sabar neh Allah sayang..n yang pasti setiap dugaan n ujian 2 da hikmahnya..huhuhuhu..saya dah mula ceramah lak..hehhehehe..but neh salah 1 hobi saya gak..besa da baka penceramah..ehhehehehe..

ok2..pa yang saya nak share kat sini camna saya survive sebagai student nun jauh disemenajung malaysia...saya orang sabah bha..family jauh..dah 2 kat cni seorang je..xda sedara mara..huhuhuhu..kadang2 nangis seorang2 gak..rasa putus asa n surrender..but pikir2 balik..saya anak 1st da 7 org adik beradik..kalu bukan sya yang ubah nasib family sapa lagi..n paling penting nak jadi role model kat adik2..cam kata anak laki sya yang 2nd"dulu masa dia 1st masuk asrama,keja nak nangis n balik je..asyik2 call umah..xpernah berjauhan katakan..so xdpt nk survive n handle problem2 dia"..tp bila dia ingat2 kat akak dia seorang2 nun jauh di semenanjung..xda sedara..n" seorang perempuan lagi" terus dia kuat semangat coz n berazam "kalu akak aku bleh wat..napa aku x leh..dia perempuan n seorang2 lagi 2 jauh disemenajung boleh napa aku tidak"...tulah yang dia selalu ingat n me as his inspiration utk dia lebih tabah n bersemangat 2k belajar n buat apa2 dalam hidup dia..hehehehhehehe..x sangka kn adk yang dulu aku selalu bergaduh bila da makin besar n selalu berjauhan mkn rapat n terasa kasih sayang ikatan sebagai adk beradik..huhuhuhu..indahnya ikatan kasih sayang kekeluargaan..subhanallah..alhamdulillah.."ya Allah,aku bersyukur ngan segala nikmat yang kau berikan..terima kasih ya Allah"...
camna ek nak starting..ok2..sebenarnya masuk taun neh dekat 8 tahun sya berada nun jauh disemenajung tnpa family dcc..hanya da kawan2...5 taun disekolah menengah..means umo 13 taun sya uda ada di semenanjung belajar tnpa family..saya harungi sumanya demi untuk mencapai cita2..bayangkan la..seorg budak perempuan,sumandak sabah ,umo 13 taun pegi kedah..sabah vs kedah????budaya yang berbeza,loghat yg berbeza n cara idup berbeza..kedah????sungguh asing bagi saya..nak sesuaikn diri cmna..seingat saya 2 bulan kot baru saya dapat berkomunikasi ngn kawan2 kelas..selama 2 bulan,sya bercakap n tanya sesuatu tulis kat kertas..tau napa???saya cakap,kawan saya x faham...diorg cakap pn saya x faham..so leh image x cmna perasaan saya time 2..ayah saya siap hantar surat (coz dulu2 hp xda bwk g hostel..so berhubung ngn family guna surat..huhuhuhu..rindu kenangan nangis2 baca surat bila ayah kirimkan..huhuhuhu)dlm surat ayah ciap kata kalu x tahan n x leh nak survive,diorng nk contact yayasan sabah so cancel je biasiswa saya n hantar balik saya belajar kat sabah je..huhuhu..time 2 mmg pilihan ditangan saya..pk punya pk..akhirnya saya wat keputusan 2k trskan jua perjuangan sya sebagai seorang anak,pelajar n ank perantauan..hehhehehee..cm hebat je statement kn..heheee..tp 2 la sya..seorang anak yang ingin belajar erti hidup dinegeri orang..berdikari hbs tau..hanya sokongan n semangat dr family sumber kekuatan saya bila rasa putus asa n menghadapi masalah ngn pelajaran n kwn2...
2 cita 5 taun dulu..sekarang merupakan tahun ke-3 sya(final year katakn) belajar dekat johor neh...UTHM(Universiti Tun Hussein Onn malaysia)...universiti kebanggaan saya..i Love UTHM..hehehheheehehhehe..skrg sya dah xda masalah ngn cultural kat cni coz pengalaman 5 tahun dulu betul2 menjadi guru n paduan hidup sya..sya dah dapat sesuaikan diri..means jumpa orang sabah sya cakap sabah..ngn kwn2 semenajung ckp la smennjg..hehhehehe..best2..tp berbezanya dulu..suma benda under biasiswa yayasan sabah (tiket ,duit saku,yuran n keperluan) suma diorang tanggung but sekarang tanggung la diri sendiri..tiket pn online sendiri,dulu x penah pk n tau harga tiket bapa..y/s bayar katakan but sekarang..pehhhhhh...hr2 online xsah kalu xda tab yang bertulis www.airasia.com...huhuhu..coz nak dpatkan tiket murah..airasia murah????sbnrnya ikut nasib la,kena aktif on9..kdg2 dapat kdg x..kalu dpt siap rm1 je..tggl bayar tax je..tp kalu x, bleh mencecah rm700 keatas..huhuhu..hbs uit PTPTN aku..oh ya,sya amik PTPTN..hehhehee..so kalu nak tau aku yer PTPTN separuh hbs 2k beli tiket je (baru2 beli tiket 2k balik raya 2k 2 org ,aku n adk aku yg belajar kat kelantan lbh kurang rm1000),mak aii hbs uit aku.free2 derma kat airasia...sebenarnya x plan pn balik raya coz selalu ikut kwn beraya kat cni tp adk aku neh nak sgt blk,so aku pn tunaikn la permintaan dia,aku dahulukan uit PTPTN aku,nak mintak kat ayah cm membebankan lak..so terpaksa la membugetkan diri 2k beli tiket 2,kalu tiket last minute pham2 jak la mesti la mahal,kalu nak murah beli setaun sebelum balik..hehehehe.mahal x mahal .so cuba anda bayangkan uit2 buku,keperluan assignment,makan n keperluan harian aku cmna????x tmbh lagi kalu nk shopping,tgk wayang n jalan2 (tipu la kalu da kata dia dak bek x wat benda2 neh but kebiasaannya student lbh2 pmpuan mmg kaki shopping n aku tergolong dlm golongan 2..ehhehehee..).cuma sem neh aku jd bek cket(eleh,cm la aku bek sgt kn???ehehhehehe) aku dah kurangkan aktiviti 2, napa????? .....coz aku dah aktiviti lain yg sah lg best,yang aku namakn aktiviti 3 in 1....apa menda 2???suprise nnnt kita cita..hr neh post sya just nk intro2 je... ehhehehhehehehe....bulan posa so sya mmg sengaja nk uji tahap kesabaran anda...hehehehe...sbg student yang msh belajar suma perlukan kos kn????....duit2....kwn aku kata"duit bukan segala2nya but segala2nya perlukan duit"...n ipin pn kata "betul3x"..hehehhehehe..uda2 kang melalut lak nnt.skrg kita berpijak di bumi yg nyata,realiti idup..sbg student ,anda suma cuba bygkan 1 sem,6 bulan ..lbh tiket dlm seribu lbh 2 cukup x nak tampung 6 bulan aku kat cni..huhuhuhuhu...sakit ooooooo...persoalannya..cmna aku nak survive kat cni????? > >
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

>
>
>
>
>
>


>

persoalan neh sya kan jawab pada post akan datang..hehehehhe...x larat..lenguh badan lak..gpn japg nak g jumpa group aku..da projek besar..hehehehhe..menda pa 2...nnt kita share yek...
dalam "sharing is caring"part II








p/s:"sharing is caring" part II akan datang bagi membongkar sumthin yg merupakan peluang bg kwn2 yg bermasalah n bersituasi macam sya.....selamat berpuasa...wassalam..

0 ulasan:

Catat Ulasan

My mood today