Assalamuaikum ..Salam Ramadahan saya ucapan pada rakan blogger2 sekalian dan seluruh rakyat malaysia...orang kata "sharing is caring"..that y saya suka berblog coz sya suka nak share apa yang saya tau dan pa yang saya belajar dan apa yang saya lalui(exprience)...hidup saya sebagai seorang student dan anak kepada parents sya sntiasa inginkan yang terbaik dalam hidup neh..but xda menda yang mudah dalam hidup neh..kita sentiasa kena ujian n duga ngn berbagai cabaran,dugaan dan musibah..but 1 je yang saya perlu ingat kena sabar..sesungguhnya orang sabar neh Allah sayang..n yang pasti setiap dugaan n ujian 2 da hikmahnya..huhuhuhu..saya dah mula ceramah lak..hehhehehe..but neh salah 1 hobi saya gak..besa da baka penceramah..ehhehehehe..

ok2..pa yang saya nak share kat sini camna saya survive sebagai student nun jauh disemenajung malaysia...saya orang sabah bha..family jauh..dah 2 kat cni seorang je..xda sedara mara..huhuhuhu..kadang2 nangis seorang2 gak..rasa putus asa n surrender..but pikir2 balik..saya anak 1st da 7 org adik beradik..kalu bukan sya yang ubah nasib family sapa lagi..n paling penting nak jadi role model kat adik2..cam kata anak laki sya yang 2nd"dulu masa dia 1st masuk asrama,keja nak nangis n balik je..asyik2 call umah..xpernah berjauhan katakan..so xdpt nk survive n handle problem2 dia"..tp bila dia ingat2 kat akak dia seorang2 nun jauh di semenanjung..xda sedara..n" seorang perempuan lagi" terus dia kuat semangat coz n berazam "kalu akak aku bleh wat..napa aku x leh..dia perempuan n seorang2 lagi 2 jauh disemenajung boleh napa aku tidak"...tulah yang dia selalu ingat n me as his inspiration utk dia lebih tabah n bersemangat 2k belajar n buat apa2 dalam hidup dia..hehehehhehehe..x sangka kn adk yang dulu aku selalu bergaduh bila da makin besar n selalu berjauhan mkn rapat n terasa kasih sayang ikatan sebagai adk beradik..huhuhuhu..indahnya ikatan kasih sayang kekeluargaan..subhanallah..alhamdulillah.."ya Allah,aku bersyukur ngan segala nikmat yang kau berikan..terima kasih ya Allah"...
camna ek nak starting..ok2..sebenarnya masuk taun neh dekat 8 tahun sya berada nun jauh disemenajung tnpa family dcc..hanya da kawan2...5 taun disekolah menengah..means umo 13 taun sya uda ada di semenanjung belajar tnpa family..saya harungi sumanya demi untuk mencapai cita2..bayangkan la..seorg budak perempuan,sumandak sabah ,umo 13 taun pegi kedah..sabah vs kedah????budaya yang berbeza,loghat yg berbeza n cara idup berbeza..kedah????sungguh asing bagi saya..nak sesuaikn diri cmna..seingat saya 2 bulan kot baru saya dapat berkomunikasi ngn kawan2 kelas..selama 2 bulan,sya bercakap n tanya sesuatu tulis kat kertas..tau napa???saya cakap,kawan saya x faham...diorg cakap pn saya x faham..so leh image x cmna perasaan saya time 2..ayah saya siap hantar surat (coz dulu2 hp xda bwk g hostel..so berhubung ngn family guna surat..huhuhuhu..rindu kenangan nangis2 baca surat bila ayah kirimkan..huhuhuhu)dlm surat ayah ciap kata kalu x tahan n x leh nak survive,diorng nk contact yayasan sabah so cancel je biasiswa saya n hantar balik saya belajar kat sabah je..huhuhu..time 2 mmg pilihan ditangan saya..pk punya pk..akhirnya saya wat keputusan 2k trskan jua perjuangan sya sebagai seorang anak,pelajar n ank perantauan..hehhehehee..cm hebat je statement kn..heheee..tp 2 la sya..seorang anak yang ingin belajar erti hidup dinegeri orang..berdikari hbs tau..hanya sokongan n semangat dr family sumber kekuatan saya bila rasa putus asa n menghadapi masalah ngn pelajaran n kwn2...
2 cita 5 taun dulu..sekarang merupakan tahun ke-3 sya(final year katakn) belajar dekat johor neh...UTHM(Universiti Tun Hussein Onn malaysia)...universiti kebanggaan saya..i Love UTHM..hehehheheehehhehe..skrg sya dah xda masalah ngn cultural kat cni coz pengalaman 5 tahun dulu betul2 menjadi guru n paduan hidup sya..sya dah dapat sesuaikan diri..means jumpa orang sabah sya cakap sabah..ngn kwn2 semenajung ckp la smennjg..hehhehehe..best2..tp berbezanya dulu..suma benda under biasiswa yayasan sabah (tiket ,duit saku,yuran n keperluan) suma diorang tanggung but sekarang tanggung la diri sendiri..tiket pn online sendiri,dulu x penah pk n tau harga tiket bapa..y/s bayar katakan but sekarang..pehhhhhh...hr2 online xsah kalu xda tab yang bertulis www.airasia.com...huhuhu..coz nak dpatkan tiket murah..airasia murah????sbnrnya ikut nasib la,kena aktif on9..kdg2 dapat kdg x..kalu dpt siap rm1 je..tggl bayar tax je..tp kalu x, bleh mencecah rm700 keatas..huhuhu..hbs uit PTPTN aku..oh ya,sya amik PTPTN..hehhehee..so kalu nak tau aku yer PTPTN separuh hbs 2k beli tiket je (baru2 beli tiket 2k balik raya 2k 2 org ,aku n adk aku yg belajar kat kelantan lbh kurang rm1000),mak aii hbs uit aku.free2 derma kat airasia...sebenarnya x plan pn balik raya coz selalu ikut kwn beraya kat cni tp adk aku neh nak sgt blk,so aku pn tunaikn la permintaan dia,aku dahulukan uit PTPTN aku,nak mintak kat ayah cm membebankan lak..so terpaksa la membugetkan diri 2k beli tiket 2,kalu tiket last minute pham2 jak la mesti la mahal,kalu nak murah beli setaun sebelum balik..hehehehe.mahal x mahal .so cuba anda bayangkan uit2 buku,keperluan assignment,makan n keperluan harian aku cmna????x tmbh lagi kalu nk shopping,tgk wayang n jalan2 (tipu la kalu da kata dia dak bek x wat benda2 neh but kebiasaannya student lbh2 pmpuan mmg kaki shopping n aku tergolong dlm golongan 2..ehhehehee..).cuma sem neh aku jd bek cket(eleh,cm la aku bek sgt kn???ehehhehehe) aku dah kurangkan aktiviti 2, napa????? .....coz aku dah aktiviti lain yg sah lg best,yang aku namakn aktiviti 3 in 1....apa menda 2???suprise nnnt kita cita..hr neh post sya just nk intro2 je... ehhehehhehehehe....bulan posa so sya mmg sengaja nk uji tahap kesabaran anda...hehehehe...sbg student yang msh belajar suma perlukan kos kn????....duit2....kwn aku kata"duit bukan segala2nya but segala2nya perlukan duit"...n ipin pn kata "betul3x"..hehehhehehe..uda2 kang melalut lak nnt.skrg kita berpijak di bumi yg nyata,realiti idup..sbg student ,anda suma cuba bygkan 1 sem,6 bulan ..lbh tiket dlm seribu lbh 2 cukup x nak tampung 6 bulan aku kat cni..huhuhuhuhu...sakit ooooooo...persoalannya..cmna aku nak survive kat cni????? > >
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

>
>
>
>
>
>


>

persoalan neh sya kan jawab pada post akan datang..hehehehhe...x larat..lenguh badan lak..gpn japg nak g jumpa group aku..da projek besar..hehehehhe..menda pa 2...nnt kita share yek...
dalam "sharing is caring"part II








p/s:"sharing is caring" part II akan datang bagi membongkar sumthin yg merupakan peluang bg kwn2 yg bermasalah n bersituasi macam sya.....selamat berpuasa...wassalam..





~SHARING IS CARING~


Bloging SAMBIL WAT $$DUIT$$
POTENTIAL INCOME RM57-RM684 SEHARI!!


1)this is a e-commerce networking biz...


2)approval halal from PPIM & JAKIM + LESEN KPDNHEP!!!


3)MODALL SEKALI SEUMUR HIDUP!!


4)product ada... tapi terjual secara automatik bila ada org join.
(jd tak payah pening2 pikir nak maintain laa)


5)gunakan HYBRID PLAN = 3 plan berjakan serentak...
a- plan 1 = income harian
b- plan 2 = income bulanan
c- plan 3 = Smart link debit


MASTER CARD by AM BANK.

“SEBAB INTERNET TAK TIDO, DUIT XBERHENTI-HENTI MASYUK~”

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)




p/s:kata2 hikmah neh amik dari fb seorg kawan..tersentuh membacanya..aku juga insan bisa yg ingin mencintai dan dicintai..so harap bleh share ngn blogger sekalian..selamat berpuasa..(*_*)

Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak pada suma blogger yang membaca entry sya kali neh..selamat berposa sya ucapkan.Tahun neh masuk tahun ke-8 sya tidak menyambut ramadan bersama keluarga..itulah dugaan sya sebagai pelajar yang merantau dinegeri orang menuntut ilmu...Sya harap diri ini still tabah n sabar..walaupun kadang2 rasa lemah n hampir putus asa..Alhamdulillah berkat doa dan sokongn kelurga sya masih gagahkan diri dan kuatkan semangat..Sebenarnya bukan mudah menjadi pelajar..kita bukan hanya belajar akademik tp belajar tentang kehidupan terutama perantau seperti sya,survive di ngri org tanpa saudara mara n keluarga..keluarga jauh disebarang lautan merentasi laut cina selatan..Hanya Kawan2 sekelas dan serumah menjadi keluarga..tp diri mana x duji dan ditimpa masalah..x semua kawan sama..mcm2 ragam..namun kita kena sentisa sabar dan tabah..pa yang diharapkan diri ini tetap ikhlas menjadi seorg sahabat dan memberi tanpa niat balasan sesungguhnya jika kita mengharapkan balsan x semestinya kita dapat seperti diharapkan..kadang2 dibalas terlebih n kdg2 xda blasan n kdg2 sama..tp yg penting kita ikhlas n lakukan semata2 kerana Allah..itulah yang terbaik....(*_*)

Syahdu rasanya diri ini tiap kali menyambut ramadan..semoga ramadan memberi keberkatan dan bermakna buat kita semua..tiap2 sesuatu yang kita laksanakan pasti ada matlamatnya,begitu juga ramadan..Entry saya kali ini juga sya nak share matlamat puasa ramadan.. matlamat puasa ramadhan yang jelas iaitu agar manusia berpuasa itu memperolehi nilai ketaqwaan. Taqwa merupakan suatu nilai perlu bagi manusia. Nilai taqwa berupaya menjadikan seseorang taat dan patuh segala suruhan dan larangan Allah.

Dalam bulan ramadhan ini, sekiranya seseorang bercakap tentang keihklasan mereka berpuasa. Tingkatan dan darjat puasa yang berbeza-beza. Ada puasa orang awam, ada puasa tingkatan khusus dan ada pula tingkatan khususul khusus. Itu juga merupakan penjelasan terperinci tentang taqwa. Sekiranya anda melihat kepada sifat menahan diri pada bulan puasa, yang bukan sahaja terhad kepada menahan diri daripada makan dan minum sahaja, bahkan jauh daripada itu, menahan diri daripada segala kemahuan nafsu seperti mengata orang, melakukan muamalah riba dengan menyimpan di bank-bank riba, mengambil hiburan yang melalaikan, melihat aurat orang lain, melakukan rasuah, pecah amanah dan sebagainya yang dilarang dalam agama, maka itulah nilai taqwa yang hendak dicapai. Sebab itulah secara ringkasnya, taqwa ini diertikan sebagai, melakukan setiap suruhan Allah dengan penuh keihklasan, serta meninggalkan larangan Allah dengan ikhlas juga.

Diharapkan kita semua mencapai matlamat ini bukan hanya berpuasa dengan niat menahan makan n minum tp kita mencapai matlamat sebenarnya ramadan yang sya share td..InsyaAllah..kita sama2 berusaha mencapainya..setakat ini saja entry sya...segala salah silap kata atau perktaan harap dimaafkan dan dibetulkan dengan hikmah..sya hanya insan biasa n hamba Allah yang lemah...Sekian,wassalam...slmt berposa...jgn lupa bangun sahur lak..jgn liat2 lak...(*_*)






My mood today