Assalamuaikum ..Salam Ramadahan saya ucapan pada rakan blogger2 sekalian dan seluruh rakyat malaysia...orang kata "sharing is caring"..that y saya suka berblog coz sya suka nak share apa yang saya tau dan pa yang saya belajar dan apa yang saya lalui(exprience)...hidup saya sebagai seorang student dan anak kepada parents sya sntiasa inginkan yang terbaik dalam hidup neh..but xda menda yang mudah dalam hidup neh..kita sentiasa kena ujian n duga ngn berbagai cabaran,dugaan dan musibah..but 1 je yang saya perlu ingat kena sabar..sesungguhnya orang sabar neh Allah sayang..n yang pasti setiap dugaan n ujian 2 da hikmahnya..huhuhuhu..saya dah mula ceramah lak..hehhehehe..but neh salah 1 hobi saya gak..besa da baka penceramah..ehhehehehe..

ok2..pa yang saya nak share kat sini camna saya survive sebagai student nun jauh disemenajung malaysia...saya orang sabah bha..family jauh..dah 2 kat cni seorang je..xda sedara mara..huhuhuhu..kadang2 nangis seorang2 gak..rasa putus asa n surrender..but pikir2 balik..saya anak 1st da 7 org adik beradik..kalu bukan sya yang ubah nasib family sapa lagi..n paling penting nak jadi role model kat adik2..cam kata anak laki sya yang 2nd"dulu masa dia 1st masuk asrama,keja nak nangis n balik je..asyik2 call umah..xpernah berjauhan katakan..so xdpt nk survive n handle problem2 dia"..tp bila dia ingat2 kat akak dia seorang2 nun jauh di semenanjung..xda sedara..n" seorang perempuan lagi" terus dia kuat semangat coz n berazam "kalu akak aku bleh wat..napa aku x leh..dia perempuan n seorang2 lagi 2 jauh disemenajung boleh napa aku tidak"...tulah yang dia selalu ingat n me as his inspiration utk dia lebih tabah n bersemangat 2k belajar n buat apa2 dalam hidup dia..hehehehhehehe..x sangka kn adk yang dulu aku selalu bergaduh bila da makin besar n selalu berjauhan mkn rapat n terasa kasih sayang ikatan sebagai adk beradik..huhuhuhu..indahnya ikatan kasih sayang kekeluargaan..subhanallah..alhamdulillah.."ya Allah,aku bersyukur ngan segala nikmat yang kau berikan..terima kasih ya Allah"...
camna ek nak starting..ok2..sebenarnya masuk taun neh dekat 8 tahun sya berada nun jauh disemenajung tnpa family dcc..hanya da kawan2...5 taun disekolah menengah..means umo 13 taun sya uda ada di semenanjung belajar tnpa family..saya harungi sumanya demi untuk mencapai cita2..bayangkan la..seorg budak perempuan,sumandak sabah ,umo 13 taun pegi kedah..sabah vs kedah????budaya yang berbeza,loghat yg berbeza n cara idup berbeza..kedah????sungguh asing bagi saya..nak sesuaikn diri cmna..seingat saya 2 bulan kot baru saya dapat berkomunikasi ngn kawan2 kelas..selama 2 bulan,sya bercakap n tanya sesuatu tulis kat kertas..tau napa???saya cakap,kawan saya x faham...diorg cakap pn saya x faham..so leh image x cmna perasaan saya time 2..ayah saya siap hantar surat (coz dulu2 hp xda bwk g hostel..so berhubung ngn family guna surat..huhuhuhu..rindu kenangan nangis2 baca surat bila ayah kirimkan..huhuhuhu)dlm surat ayah ciap kata kalu x tahan n x leh nak survive,diorng nk contact yayasan sabah so cancel je biasiswa saya n hantar balik saya belajar kat sabah je..huhuhu..time 2 mmg pilihan ditangan saya..pk punya pk..akhirnya saya wat keputusan 2k trskan jua perjuangan sya sebagai seorang anak,pelajar n ank perantauan..hehhehehee..cm hebat je statement kn..heheee..tp 2 la sya..seorang anak yang ingin belajar erti hidup dinegeri orang..berdikari hbs tau..hanya sokongan n semangat dr family sumber kekuatan saya bila rasa putus asa n menghadapi masalah ngn pelajaran n kwn2...
2 cita 5 taun dulu..sekarang merupakan tahun ke-3 sya(final year katakn) belajar dekat johor neh...UTHM(Universiti Tun Hussein Onn malaysia)...universiti kebanggaan saya..i Love UTHM..hehehheheehehhehe..skrg sya dah xda masalah ngn cultural kat cni coz pengalaman 5 tahun dulu betul2 menjadi guru n paduan hidup sya..sya dah dapat sesuaikan diri..means jumpa orang sabah sya cakap sabah..ngn kwn2 semenajung ckp la smennjg..hehhehehe..best2..tp berbezanya dulu..suma benda under biasiswa yayasan sabah (tiket ,duit saku,yuran n keperluan) suma diorang tanggung but sekarang tanggung la diri sendiri..tiket pn online sendiri,dulu x penah pk n tau harga tiket bapa..y/s bayar katakan but sekarang..pehhhhhh...hr2 online xsah kalu xda tab yang bertulis www.airasia.com...huhuhu..coz nak dpatkan tiket murah..airasia murah????sbnrnya ikut nasib la,kena aktif on9..kdg2 dapat kdg x..kalu dpt siap rm1 je..tggl bayar tax je..tp kalu x, bleh mencecah rm700 keatas..huhuhu..hbs uit PTPTN aku..oh ya,sya amik PTPTN..hehhehee..so kalu nak tau aku yer PTPTN separuh hbs 2k beli tiket je (baru2 beli tiket 2k balik raya 2k 2 org ,aku n adk aku yg belajar kat kelantan lbh kurang rm1000),mak aii hbs uit aku.free2 derma kat airasia...sebenarnya x plan pn balik raya coz selalu ikut kwn beraya kat cni tp adk aku neh nak sgt blk,so aku pn tunaikn la permintaan dia,aku dahulukan uit PTPTN aku,nak mintak kat ayah cm membebankan lak..so terpaksa la membugetkan diri 2k beli tiket 2,kalu tiket last minute pham2 jak la mesti la mahal,kalu nak murah beli setaun sebelum balik..hehehehe.mahal x mahal .so cuba anda bayangkan uit2 buku,keperluan assignment,makan n keperluan harian aku cmna????x tmbh lagi kalu nk shopping,tgk wayang n jalan2 (tipu la kalu da kata dia dak bek x wat benda2 neh but kebiasaannya student lbh2 pmpuan mmg kaki shopping n aku tergolong dlm golongan 2..ehhehehee..).cuma sem neh aku jd bek cket(eleh,cm la aku bek sgt kn???ehehhehehe) aku dah kurangkan aktiviti 2, napa????? .....coz aku dah aktiviti lain yg sah lg best,yang aku namakn aktiviti 3 in 1....apa menda 2???suprise nnnt kita cita..hr neh post sya just nk intro2 je... ehhehehhehehehe....bulan posa so sya mmg sengaja nk uji tahap kesabaran anda...hehehehe...sbg student yang msh belajar suma perlukan kos kn????....duit2....kwn aku kata"duit bukan segala2nya but segala2nya perlukan duit"...n ipin pn kata "betul3x"..hehehhehehe..uda2 kang melalut lak nnt.skrg kita berpijak di bumi yg nyata,realiti idup..sbg student ,anda suma cuba bygkan 1 sem,6 bulan ..lbh tiket dlm seribu lbh 2 cukup x nak tampung 6 bulan aku kat cni..huhuhuhuhu...sakit ooooooo...persoalannya..cmna aku nak survive kat cni????? > >
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

>
>
>
>
>
>


>

persoalan neh sya kan jawab pada post akan datang..hehehehhe...x larat..lenguh badan lak..gpn japg nak g jumpa group aku..da projek besar..hehehehhe..menda pa 2...nnt kita share yek...
dalam "sharing is caring"part II








p/s:"sharing is caring" part II akan datang bagi membongkar sumthin yg merupakan peluang bg kwn2 yg bermasalah n bersituasi macam sya.....selamat berpuasa...wassalam..





~SHARING IS CARING~


Bloging SAMBIL WAT $$DUIT$$
POTENTIAL INCOME RM57-RM684 SEHARI!!


1)this is a e-commerce networking biz...


2)approval halal from PPIM & JAKIM + LESEN KPDNHEP!!!


3)MODALL SEKALI SEUMUR HIDUP!!


4)product ada... tapi terjual secara automatik bila ada org join.
(jd tak payah pening2 pikir nak maintain laa)


5)gunakan HYBRID PLAN = 3 plan berjakan serentak...
a- plan 1 = income harian
b- plan 2 = income bulanan
c- plan 3 = Smart link debit


MASTER CARD by AM BANK.

“SEBAB INTERNET TAK TIDO, DUIT XBERHENTI-HENTI MASYUK~”

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )


Dari Ummu Salamah, ia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : "Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meridhoinya, maka ia akan masuk surga." (HR. Ahmad dan Thabrani)




p/s:kata2 hikmah neh amik dari fb seorg kawan..tersentuh membacanya..aku juga insan bisa yg ingin mencintai dan dicintai..so harap bleh share ngn blogger sekalian..selamat berpuasa..(*_*)

Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak pada suma blogger yang membaca entry sya kali neh..selamat berposa sya ucapkan.Tahun neh masuk tahun ke-8 sya tidak menyambut ramadan bersama keluarga..itulah dugaan sya sebagai pelajar yang merantau dinegeri orang menuntut ilmu...Sya harap diri ini still tabah n sabar..walaupun kadang2 rasa lemah n hampir putus asa..Alhamdulillah berkat doa dan sokongn kelurga sya masih gagahkan diri dan kuatkan semangat..Sebenarnya bukan mudah menjadi pelajar..kita bukan hanya belajar akademik tp belajar tentang kehidupan terutama perantau seperti sya,survive di ngri org tanpa saudara mara n keluarga..keluarga jauh disebarang lautan merentasi laut cina selatan..Hanya Kawan2 sekelas dan serumah menjadi keluarga..tp diri mana x duji dan ditimpa masalah..x semua kawan sama..mcm2 ragam..namun kita kena sentisa sabar dan tabah..pa yang diharapkan diri ini tetap ikhlas menjadi seorg sahabat dan memberi tanpa niat balasan sesungguhnya jika kita mengharapkan balsan x semestinya kita dapat seperti diharapkan..kadang2 dibalas terlebih n kdg2 xda blasan n kdg2 sama..tp yg penting kita ikhlas n lakukan semata2 kerana Allah..itulah yang terbaik....(*_*)

Syahdu rasanya diri ini tiap kali menyambut ramadan..semoga ramadan memberi keberkatan dan bermakna buat kita semua..tiap2 sesuatu yang kita laksanakan pasti ada matlamatnya,begitu juga ramadan..Entry saya kali ini juga sya nak share matlamat puasa ramadan.. matlamat puasa ramadhan yang jelas iaitu agar manusia berpuasa itu memperolehi nilai ketaqwaan. Taqwa merupakan suatu nilai perlu bagi manusia. Nilai taqwa berupaya menjadikan seseorang taat dan patuh segala suruhan dan larangan Allah.

Dalam bulan ramadhan ini, sekiranya seseorang bercakap tentang keihklasan mereka berpuasa. Tingkatan dan darjat puasa yang berbeza-beza. Ada puasa orang awam, ada puasa tingkatan khusus dan ada pula tingkatan khususul khusus. Itu juga merupakan penjelasan terperinci tentang taqwa. Sekiranya anda melihat kepada sifat menahan diri pada bulan puasa, yang bukan sahaja terhad kepada menahan diri daripada makan dan minum sahaja, bahkan jauh daripada itu, menahan diri daripada segala kemahuan nafsu seperti mengata orang, melakukan muamalah riba dengan menyimpan di bank-bank riba, mengambil hiburan yang melalaikan, melihat aurat orang lain, melakukan rasuah, pecah amanah dan sebagainya yang dilarang dalam agama, maka itulah nilai taqwa yang hendak dicapai. Sebab itulah secara ringkasnya, taqwa ini diertikan sebagai, melakukan setiap suruhan Allah dengan penuh keihklasan, serta meninggalkan larangan Allah dengan ikhlas juga.

Diharapkan kita semua mencapai matlamat ini bukan hanya berpuasa dengan niat menahan makan n minum tp kita mencapai matlamat sebenarnya ramadan yang sya share td..InsyaAllah..kita sama2 berusaha mencapainya..setakat ini saja entry sya...segala salah silap kata atau perktaan harap dimaafkan dan dibetulkan dengan hikmah..sya hanya insan biasa n hamba Allah yang lemah...Sekian,wassalam...slmt berposa...jgn lupa bangun sahur lak..jgn liat2 lak...(*_*)







Assalamualaikum...terasa nak update blog,tp x tau nak tulis apa..so nak share lirik lagu yang wat aku syahdu sgt bila dgr terutama bila aku dok seorg2 stayup study..mesti layan lagi neh...siap "repeat again" je aku tekan bila lagu neh hbs..hehehe..1st time dengar aku tls cr lagu neh..memang memikat hati aku tul..jom hayati lagu neh sure sesiapa yang dengar pn layan..(*_*)


Satu Cinta

Album : Satu Cinta
Munsyid : StartFive
http://liriknasyid.com


Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Ku memohon dalam sujudku pada-Mu
Ampunkanlah s'gala dosa dalam diri
Ku percaya Engkau bisa meneguhkan
Pendirianku....... Keimananku.......

Engkau satu cinta
Yang s'lamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan
Demi cintaku kepada-Mu
Walau seribu rintangan
Kan menghadang dalam diri
Ku teguhkan hati ini
Hanya pada-Mu
Ku pasrahkan.......

Oh Tuhan .... s'lamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh Tuhan .... jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia


Salam kepada pembaca2 blog sya neh coz lama sgt x update,busy sgt kat umah...2 bulan cuti so 2 bulan blog neh cuti...hehehhehe..Harap maaf ye kalu da komen2 x terbalas...skrg neh sya dah kembali memulakan kehidupan sbg pelajar...uhuhuhuhu...entah apa pulak cabaran sya sem neh...dah la sya dah final year..hope xda org nak ganggu hidup dan mengusahkan sya..heran2 jadi sya neh..x ganggu hidup org tp org je selalu kacau idup sya..entah pa diorg nak..nak kata jeles..x kot..xda benda nak dijeleskan..sya cr pasal????x mungkin coz sya wat hal sya sendiri n x kacau orang pn..kesimpulannya,bg sya diorg xda keja kot..heheheheh..malas nak cita panjang,kang sakit pala lak...


Pa yang sya harapkan sem neh..hari2 sya di U neh xda masalah2 yang menyakitkan jiwa saya..means masalah ngn kwn2 or mulut2 murai..masalah study xpe..2 mmg kebiasaan as student rite..so bleh handle la..Sem neh sya kena wat PSM(Projek Sarjana Muda) ..huhuhu..dgr senior cita psm neh projek separuh mati ..yeke???papun aku kn melaluinya..bak kata ayah saya "Yang Pahit 2 Manis dan Yang Manis 2 pahit"means setiap kesusahan jika kita dapat atasi dengan kesabaran pasti mencapai kesenangan..so i can do it...cyoik2 2k diri sendiri..hehhehehe


Ehmmmm...sya sebenarnya ngah cari journal neh but kepala neh ngah sakit so stop jap berblog..luahkan perasaan katakan..hehehe..kalu x..bertambah parah sakit pala neh..huh..pa ya tajuk aku nak wat??????skop aku dah ada but nak create tajuk yang mantap bleh wat penyelia2 PSM pilih tajuk aku membuat kepala aku serabut n pening..huhuhu..sabo2..relex moon..tenang k..InsyaAllah sya dapat petunjuk n panduan..so..sya stop lu takat neh,nak smbg cr journal..insyaAllah da masa sya smbg berblog ye kwn2..sblm 2 maaf jika ada kesalahan n terima kasih atas segalanya...wassalam



Apa nak jadi time final nanti...aku dapat score x???aku risau sgt neh...(risau2 x tulah feel nak final xda)sedey sgt rasanya...aku x excited nak final kali neh...sedey yg amat..i need 2 make preparation but bila ???aku kena mulakan...kalu x smpai esok nak exam pn aku msh cmni..huhuhuhu...banyak sgt problem aku sem neh lbh teruk aku bermasalah ngn kawan2 aku...dimana silapnya..entahlah..suma pk diri 2 bagus..keja nak blame orang je...aku x cukup sabar nak kawan ngn org cmni..Ya Allah tabahkan hati hambamu ini...semoga aku mampu melalui ujian dan dugaanmu ini...sesungguhnya aku hambamu yang lemah..hanya engkau tempat aku berlindung dan memohon pertolongan...Amin2..






mungkin neh last post aku untuk kali neh..insyaAllah lepas final aku akan smbung lagi..xda masa lagi untuk aku...i need to study..20hb neh aku dah start final...tp 2 la aku nak final tapi still nak buat kerja luar..insyaAllah xda halangan 15/4-16/4 neh aku pegi bangi dan gombak..coz aku menjadi RA(Research Assistant) lecturer aku untuk menkaji tentang "TUN HUSSEION ONN"..rasa seronok nak bantu lecturer aku coz bleh jadikan pengalaman n tambah ilmu aku lagi walaupun sesetengah orang fikir akan ganggu study aku coz time pegi neh aku dlm zon study week..but perlu tau..x suma orang cara study sama..so hanya diri kita tau kemampuan kita..rite???

sebelum aku menutup post aku untuk beberapa minggu neh...sesiapa yang senasib ngan aku yang bakal menduduki final exam.."GOOD LUCK "..semoga berjaya..dan buat terbaik untuk diri sendiri,family dan semua..dan paling penting ikhlas semata2 kerana ingin menuntut ilmu..semoga berkat doa kita ,ibu bapa dan semua..kita sama2 berjaya..mohon maaf jika da salah silap atau menyakiti hati..aku cuma insan biasa...x sempurna...ok2..dah panjang lebar sangat neh..i need to stop...thanx coz read my post..love u all..salam ikhlastulusabadi..
















sekadar kata2 untuk seorang sahabat

BiLa SaHabaT KaTa SUKA,

X sEmEsTiNya Dia CINTA.. iNi kERaNa, aNda TEMAN yG LaYaK d SuKa. BiLa tEMaN CEMBURU,

TidAK sEmEsTinYa diA CINTA.... iNi kERaNa, aNda TEMAN yG HEBAT BiLa mEnJaLiNkaNPERSAHABATAN....

biLa saHaBaT KaTakaN RINDU,

tiDaK sEmEstiNya diA CINTA, iNi KeRaNa,diA RINDU Pada TEMAN sEBaiK aNda.. MaKNaNya,saYa BeRHaK KaTa Saya SUKA paDa aWaK, cEmBuRu BiLa aWaK kEtEpiKaN saYa, RINDU biLa aWaK Lupa PaDa sAya..





Post kali ini aku nak berkongsi Kata-kata ini diambil dari filem "SyUrGa cInTa",lakonan awal dan heliza...byk kali tgk cita neh..housemate aku pn asyik pasang ,so automatik bila aku x tau nak watpa aku pn join tgk walaupun hakikatnya aku dah tgk banyak kali..tp x penah nak bosan....best cita neh,aku layan sampai nak menitis air mata..banyak pengajaran dan kata-kata paling aku suka dalam cita neh adalah.......JeNis-jEnIs JoDoH...

yG pErTaMa : JoDoH dArI sYaiTaN...
KaMu BeRdUa bErKenALaN.....BerPegAnGaN taNgAn....TeRus BerBuaT mAksIaT....MenGanDuNg...KeMudIaN KaMu bErdUa BerKaHwIn....

yG kEdUa : JodOh dArI JiN...
KaMu BerDuA bErKenALaN....teTapI hAnYa sALaH sEoRanG yG beNar2 SuKa....yG sUka aKaN MenYihIr yG seOrg laGi sUpaYa mEnYuKai...kEmUdIaN kAmu MenGahwInInYa....

yG kEtIGa : JodOh DarI ALLaH...
KaMu bErDuA bErKeNaLan.....TerUs MenUsUk kE KaLbU....yG LeLaKi aKan TerUs MeMinAnG yG pErEmPuaN....PiNanGan dItEriMa.....KamU bErDua BerKahwIn.....InsyAllah...berkekalan hingga Ke aKhIr HaYat.....

ItULaH yG dIKaTaKan SyUrgA cInTa..... JodOh yG mANaKah MenJadI piLihAn? BerILaH cInTa dAn KasIh SyG pAdA oRg yG bEnAr2 BeRhAk....LeLaKi yG iKhLas dAn jUjUr..tIdAk aKaN seSeKaLi mErOsaKkAn pAsAnGaNnYa....pErNahKaH pAsAnGaN aNdA mEnGiNgAtKaN teNtaNg sOLat seTiaP kALi aNdA LeKa?pErNaHkAh pAsAnGaN aNdA mEnGaJaR aNdA sEpotOnG iLmU aGaMa?....hAnYa aNdA yG tAu jOdOh yG mCm mAnE aNdA dPt...aWass...jGn saLah LanGkAh....


p/s:jadikan panduan dan lebih berhati2 mencari jodoh....salam
TEMUDUGA TERBUKA!!!
SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.

Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:
Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.

Wallahu-a'lam. Semoga berjaya dalam temuduga ini.
Sila lihat tawaran-tawaran lain sebelum menjadi jenazah

Kawan...

1) kawan tu bkn mcm main FUTSAL.
Mula-mula kejar... dah dapat sepak...
2) kawan tu bkn mcm main SKATE .
Mula-mula gosok.. . lepas tu pijak...
3) kawan tu bkn mcm main RAGBI.
Mula-mula tangkap.. . dah dapat tendang.. .
4) kawan tu bknnya mcm PAMPERS .
dah pakai,buang.. .
5) kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS .
Waktu baru beli pakai. .. Dah sengkek gadai. ..
6) kawan tu bkn mcm PELANGI .
Hari cerah takde.. . hujan gerimis baru muncul...
7) kawan tu bkn mcm KERETA .
Rosak skit,jual. .. ambik kereta baru.. .
8) kawan tu bkn mcm CHIPSMORE .
kejap ade kejap takde.. .
9) kawan tu bkn mcm BANK .
Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik. ...
10)lagi...kawan tu mcm ape ye????



Walau ape pun tanggapan org tentang kawan...
bagi saya,kawan tu penting.
Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis,
sedih,berduka dan sebagainya.
Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan
berbincang tentang pelbagai perkara.
Yang penting,seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd
kawan-kawannya.. .
Tarikh:28/03/2010
Tempat:Sekitar singapura & sentosa island
Title:jalan2 cr pasal..hahahaha

Semalam 1 hari aku jalan2 pegi singapore...penat pn masih x ilang lg neh..huhuhuhu..tp best sgt2...x kisah la penat...mmg x puas la kalu g singapore neh...x cukup kalu 1 hari..kena g seminggu kot..2 pn x cukup puas bg kaki jalan cm aku..hahhahahaha
you want to know something????singapore neh mmg negara yang cantik n bersih(coz buang sampah kena denda 100 dolar kalu dlm RM=Rm240...dasyat kan???)...paling mencuit hati aku neh adalah bangunan2 yang agak unik dan cantik..so sweet..sepanjang jalan aku x tido pn coz terpikat katakan..hahahhaaa..apa aku wat kan singapore????lagi dasyat toilet kat sana x da air terpaksa bawak mineral water g toilet..hahahahhaa..cian kan??? pegi sana pn aku bawak bekal..pagi2 bakar roti tuna..1st kita nak jimat n 2nd takut status halal haramnye..pa lg yek nak cita????panjang la,cm2 meh kita tgk tentatif aku..n tgk2 gmbr best neh..tarikh 2 silap tau,lupa nk setting.....hehehehehe



07.00-bertolak ke R&R Gelang Patah
*sarapan &tukar duit
10.00-Berkumpul di Imegresen Malaysia&Singapore
*semakan pasport
11.00-Bertolak ke Singapore City Gallary
12.00-Bertolak ke Merlion park
1.30-Bertolak ke Arab Street
*membeli souvenir
*solat
2.30-Bertolak ke Sentosa Island
*silosa beach
*Love garden
*Nature Walk/Dragon Trail
*Cable car arrival Park
*Luge&skyride
*Song Of The Sea
10.00-Bertolak balik UTHM
1.00-sampai UTHM
































































Ada seorang rakan meminta nasihat dan panduan bagaimana untuk menjaga SOLAT. Dia mengatakan bahawa dia agak malas untuk solat. Dia solat ikut mood. Kalau mood OK dia solat. Kalau dia letih atau sibuk sikit, maka dia liat nak solat.
Namun, dia ada kesedaran tentang pentingnya solat. Dia nak berubah dan mahu menjaga solat, katanya. Setakat ini, dia masih berusaha untuk menjaga solat, setidak-tidaknya 5 kali sehari. Tapi dia masih gagal. Walaupun ada kemahuan, namun tak cukup kuat. Dia selalu kalah dengan nafsunya. Keadaan ini membuatkan dia rasa agak tidak tenang dan serba salah.











Solat itu tiang agama!


Berikut saya kongsikan beberapa perkara yang mungkin kita boleh amalkan supaya diri kita menjadi lebih berdisiplin dalam melaksanakan solat yang diperintahkan.







1. Tingkatkan kesedaran tentang peri pentingnya solat itu sendiri
Perkara paling asas supaya dapat menjaga solat adalah datangnya dari kesedaran yang tinggi terhadap kepentingan solat. Ketahuilah bahawa solat merupakan ibadah pertama sekali dikira pada hari pembalasan. Jika diterima maka amalan lain akan dihitung, jika tidak maka sia-sialah amalan kita yang lain.
Bagi meningkatkan kesedaran tentang kepentingan menjaga solat, saya sarankan untuk beli Kitab Fadhilatl Amal (Harga RM35 sebuah). Dalam kitab tersebut ada 1 bab khusus yang menerangkan tentang fadhilat-fadhilat solat. Antara yang diterangkan dalam Bab Fadhilat Solat ialah mengenai ;

* Kepentingan solat
* Kelebihan solat
* Amaran dan celaan ke atas mereka yang meninggalkan solat
* Kepentingan dan kelebihan solat berjemaah
* Amaran kerana meninggalkan solat jemaah
* Penerangan tentang khusyuk dan khudu’ dalam solat
* Menyenaraikan hadith-hadith tentang khusyuk solat
* Menceritakan mengenai solat yang dilakukan para sahabat




Kitab Fadhail Amal


Belilah Kitab Fadhilat Amal tu dan bacalah setiap hari. Tetapkan 1 masa yang tetap contohnya sebelum tidur, dan bacalah sekurang-kurangnya 1 hadith yang terdapat dapat kitab tersebut. Bacalah dengan istiqamah setiap hari.
Moga-moga dengan keberkatan dan nur-nur hadith/quran yang anda baca tu, ditambah dengan keinginan serta usaha untuk berubah, Allah akan berikan kekuatan pada kita untuk menjaga solat, insyaAllah.












2. Berkawanlah dengan rakan-rakan yang sentiasa jaga solat
Kita kena cari kawan-kawan yang menjaga solat mereka. Kawan-kawan sebegini boleh saling ingat mengingati dalam melakukan perkara ibadah. Rakan-rakan kita tu setidak-tidaknya boleh memberikan kita motivasi untuk melaksanakan perintah Allah. Jadi, carilah dan dampingilah rakan-rakan yang baik dan menjaga solat mereka.

























3. Cuba lawan nafsu sedaya mungkin
Kadang-kadang nafsu malas solat memang datang juga kepada kita. Jangan sesekali tewas dan mengikut rasa hati untuk tidak mendirikan solat. Lawan perasaan tersebut, jangan biarkan kita tewas. Setiap kali kita menang, ia akan berikan kekuatan tambahan bagi mendirikan solat pada waktu seterusnya.


























4. Ingat ganjaran dan pahala bagi orang yang menjaga solat
Cuba ingat dan fikirkan ganjaran bagi orang yang bersusah payah menjaga solat. Pahala yang melimpah ruah yang boleh berganda sehingga 700 kali ganda, apatah lagi jika dilakukan pula secara berjemaah.
Ini belum dikira penghapusan dosa bagi mereka yang melakukan solat secara konsisten. Ingatlah dari satu solat ke satu solat yang lain dapat menghapuskan dosa-dosa yang dibuat di antara kedua solat tersebut.

























5. Jangan tidur lewat. Pastikan anda dapat tidur yang mencukupi
Ini terutamanya memberikan kesan pada solat subuh. Kalau kita tidur lewat dan tidur tak cukup, bagaimana untuk solat subuh? Memang liat laa jawabnya.
Jadi, pastikan kita dapat tidur yang mencukupi. Ini akan dapat membantu kita lebih mudah untuk bangkit bagi mendirikan solat





















6. ‘Set’ kan minda bawah sedar dan niat dalam hati


Peranan minda bawah sedar sebenarnya sangat penting. Sebenarnya minda bawah sedar ni adalah sangat berkait rapat dengan niat di dalam hati. Saya sarankan sebelum kita masuk tidur, cuba cakap pada diri kita, samaada cakap dalam hati atau cakap bisik pada diri sendiri, contohnya ‘Esok, aku mesti bangun pukul 6 pagi untuk solat subuh’.
Ia mungkin nampak kecil saja perkara ini, tetapi sebenarnya ia memberikan pengaruh yang besar pada minda dan tubuh badan kita.
Pernahkah kita ada pengalaman seperti ini. Contohnya bila kita kena jumpa seseorang (awek ker, pakwe ker) atau ada meeting penting pada esok pagi pukul 7 pagi. Jadi kita kena bangun awal untuk mandi dan bersiap-siap. Apa kita buat sebelum kita tidur? Bukankah kita akan set kan minda kita, atau niat dalam hati bahawa, ‘Besok pagi, aku kena bangun awal sebab nak jumpa awek/pakwe atau nak kena hadiri meeting penting’.
Kalau kita memang dah set kan minda dan niat dalam hati macam tu, kita mesti boleh bangun punya walaupun tidur baru 2-3 jam!























7. Ingat mati
Bayangkan jika kita mati sebentar lagi atau esok. Di mana kita akan ditempatkan? Apa nasib di kubur nanti? Bagaimana pula pada hari akhirat kelak?























8. Doa pada Allah mohon hidayah dan kekuatan


Sentiasalah pinta pertolongan dari Allah. Perbanyakkanlah doa. Pohonlah pada Allah, “Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah pertolongan bagi diriku untuk berzikir mengingati-Mu, memanjat syukur pada nikmat-Mu dan memperbaiki ibadahku kepada-Mu”

























Sekian, begitulah 8 tips yang sempat saya coretkan untuk kita sama-sama amal dalam usaha kita menjaga solat/ibadah kepada Allah. Pastikan juga agar kita dapat khusyu’ semasa solat.



Tarikh:8/01/10
Tempat:UPSI-UITM
Tajuk:Jkpta jelajah upsi n uitm

Program neh bulan januari hari 2..aku baru teringat nak post..besala busy sgt smpai terlempas pandang post program yg aku wat sem neh..aku dah wajib diri aku post pogem2 yg aku wat so aku pn tunaikan tanggungjawab aku post sal program "Lawatan Jawatankuasa Pelajar Tanpa Asrama (JKPTA) Uthm Ke Unit Kediaman Luar Kampus Upsi" n Lawatan Ke Non-Residentinal UITM....

Nak dijadiakn cta sebenarnya aku x layak 2k pegi program neh coz aku masih still dok asrama tapi bab aku da kwn2 JKPTA then aku neh seorg yg suka berjalan2 +aktif so kwn aku ajak aku g pogem neh...best sgt2 cm2 aku belajar n bg aku idea bila aku tggl kat luar sem depan...pa2 pn jom tgk gmbr lu br paham..





muka2 excited nak men futsal..time perlawanan persahabatan ngn Upsi

















time ice breaking





















time dengar taklimat n maklumat sal UKLK

















ronda2 keliling bitarasiswa UPSI


























neh baju koprat JKPTA















gambar kenangan JKPTA N UKLK















jelajah UITM pulak...















gambar kenangan JKPTA N ND UITM...

My mood today