Assalamualaikum n selamat sejahtera suma blogger seluruh malaysia...sya ada persoalan dalam benak fikiran sya membuat sya berfikir "taraf pendidikan perlu@penting ka utk memilih future wife/husband??"entahlah sya sendiri x tau nak jawab cmna..bagi sya suma 2 x penting coz xkan sya degree kena kawen ngn degree jugak???yg paling penting pegangan agamanya..soal pendidikan last sekali..bagi saya kalu sama2 pandai,kang ego pasangan mmg tgg tahap KLCC,msg2 pk ada degree@pa2 so diorg pandai...so xnak bertolak ansur@mengalah antara pasangan...suma neh based on my exprience..but

Disini sya nak share beberapa pengalaman kwn2 sya yg wat sya berfikir panjang..kawan sya neh da gf la..mmg dia btl2 syg n nk jadikan gf dia future wife dia,siap bawak jumpa parents dia..parents laki 2 ok..but parents pempuan 2 memperlekehkan kwn aku neh ngn kata"anak aku amik degree,xkan nk kawen ngn org yg keja kilang ke"..fuhhhh,sadis laki 2 dgr bila parents pempuan 2 kata cm2..demi perasaan syg dia kat pempuan 2,dia pn cr cara len camna nak bagi setaraf,so neh pn memohon 2k jadi polis..pastu dia terpilih masa recruitment 2..Alhamdulillah la,tp yang sadisnya gf dia dah da org lain..dak 1 u ngn dia..so dia pn kecewa n membawa hati..sekarang laki 2 ngah amik pjj 2k sambung degree..bagi dia bkn 2k sapa2 but 4 his family..xnak jadi kes cm2 lagi...

Seorang lagi lak,mamat neh dah berkerjaya ngan bisness dia but dia just da diploma..gf dia lak degree...so parents dia xnak laki neh coz katanya x setaraf..so demi pertahankan cinta dia..dia amik la pjj degree..Alhamdulillah,sekarang diorang dah bertunang..insyaAllah ,akan datang akan berkahwin..

Kat kampung sya lak..ada seorang kak neh,sya mmg kenal dia coz dia penah ajar sya Bi,ayah saya pn selalu cakap sal kak 2..baru2 neh dengar cita kak 2 dah kawen ngan seorang laki,laki 2 keja kilang but kak 2 da degree n tgh mengajar kat sekolah menegah..soal gaji mmg beza la antara kak 2 n husband dia..but parents pempuan 2 x kisah..but org sekeliling lak bising2,x laku ke anak dia,belajar tgg2 tp kawen ngn pekerja kilang..huhuhu..2 lak mulut orang..mcm2kn???but yg sya respect ngn akak 2 walaupn dia da degree but xpentingkan pn perbezaan taraf 2,pa yang dia buktikan dia mampu bahagia dengan laki pilihannya..

berdasarkan bbrpa pengalaman neh terbukti da yang mampu hidup bahgia walaupn bebeza taraf pendidikan dan ada yang x mampu mendapat kebahagian 2..apa yang saya berfikir,napa yek parents kita terlalu mementingkan sangat perbezaan taraf pendidikan 2..padahal anak2 diorg x kisah pn..but diorang x suka n x restu..perlu n penting sgt ke suma 2...bg sya asal laki 2 bertanggjawab n ada komitmen 2k jaga pasangannya uda ckup..coz kdg2 da jugak laki yang berpendidikan but soal tanggjawab n komitmen fail..tp x suma la..depends la..

kesimpulanya sya sendiri...sya tau parents2 neh sygkan anak diorg n inginkan yang terbek untuk anak diorang but bg la chance diorg wat pilihan..bagi sya,apa yang penting restu kedua ibu bapa kita..walaupun kadang2 apa yang kita fikirkan bertentangan ngan mereka tp percaya la..mereka ingin yang terbaik buat anak2nya..walaupun parents sya tergolong dalam golongan ibubapa yang terlalu membanggakan anaknya neh belajar sampai degree..nak anaknya neh kawen ngan pasangan yang setaraf dengannya..but sya sentiasa berdoa.."jika laki tersebut adalah jodohku,dekatkan diriku padanya,jika tidak beri aku kerelaan dan ketenangan untuk
melepaskannya"...siapapun dia,bagaimana taraf pendidikannya sya x kisah asal dia mampu bertanggjawab n ikhlas ngn sya..sya akan pertahankannya walaupun ada perbezaan..yang lain sya serahkan pada jodoh dan ketentuan Allah..Jika dia adalah jodohku,InsyaAllah,Parentsku akan lembut hati menerimanya..sesungguhnya aku memerlukan doa restu mereka..


0 ulasan:

Catat Ulasan

My mood today