Assalamualaikum n Selamat Hari Buruh..boring sgt hari neh,nak kuar malas,nak study xda mood lg ,nak siap PSM pn cm nk xnk je..huh,seminggu lagi aku kat bumi semenanjung n UTHM..makin aku nak tgglkan zaman U aku ,semakin banyak dugaan n ujian..sedey gak tp pk2 balik sure da hikmahnya..mybe nak bagi aku kenangan Suka Duka kot duduk dirantauan neh..Aku reda n ikhlas..pa2 pn aku mesti hadapinya...entah sebak lak mau tgglkan U aku neh..peristiwa seminggu yg menguji jiwa n hatiku...

hari jumaat hari 2 jumpa superviser kesayangan aku ,EN Haris..neh kali keberapa entah jumpa dia perbetulkan Report PSM aku..penat kot..asyik tukar analisis..1st dia soh aku wat Analisis Anova..aku wat..dah ciap hantar kat dia..ahad  2 dia hantar msg 


Ahad-24/4
En Haris:      "Murni,kamu kena wat correlation" 
me:               ok En.sya buat tp sok 3hari neh sya da exam..ISnin,selasa ,khamis..so sya hantar kat En hari 
                    Rabu"
En Haris:       Ok

isnin,selasa-25,26/4---exam Strategic management n E-commerce..

Rabu-27/4

Rabu pagi 2..aku ada test jpj jugak...huhu..nak xnak aku kena amik coz pasni aku x dtg cni dah..then kalu amik kat sabah mahal kot rm1400..2 kali ganda harga kat cni..rm790..so aku nekad gak g test jpj walaupn aku dok serabut exam minggu neh...alhamdulillah..bhagian dalam aku lulus tp sedeynya kat luar aku gagal coz aku g potong motosikal..dapat lagi penguji yg skema nak mampus...dr pagi td lbh dr 5 org dia dok hantar balik..dak sebelum aku lg dasyat..baru je kuar simpang tempat memandu 2..dia trs kuarkan dak 2..n reverse balik keta..cian dak 2..belum sempat kuar dia dah failkan..salah sket pn dia x bg chance..aku tgk cm2 kecut 1 badan la..aku pn merayu2 kat cikgu kaunter pendaftran..xnk ngn penguji 2..tp dia kata x leh wat pa2 coz dah sampai turn aku...tup2 betul andaian aku..memang aku fail atas kesalahan memotong motosikal..aku ingat tindakan aku btl coz cikgu dok ajar selalu je soh potong motor..x sangka lak jpj wat g2..jd fail..sadis kot..masa 2 aku kecewa sgt..aku btl2 x leh tima kenyataan aku fail..
last sekali aku nekad nak ulang semula test jpj rabu depan 4/5 coz aku xda paper hari 2..selasa n khamis da paper..aku pn g jumpa kerani tempat aku belajar drive..dia kata syarat wat jpj 2 minggu..aku pn cita prob aku dah nak balik 7hb neh..dia kata postpone tiket2 amboi2 senang yer cakap..aku start praktikal 9hb la ..aku merayu2 kat dia..dia kata maaf x bleh..aku trs blah coz x tahan nk nangis..

Aku pn balik..tp dalam keadaan sedey amat sgt n kecewa..time 2 aku x tau nk wat pa..nk stdy x leh..nk g jumpa supervisor pn x leh..keja nk nngis je..pas solat zohor....kol cikgu aku tnya JPJ balik kul bapa n mintak pendapat dia ok x aku jumpa ketua Jpj mintak tlg..dia kata x penah dibuat orang la cik murni..cikgu pn x dapat tlg kamu..kalu kamu berani kamu pegilah..aku nekad nak g jumpa ketua JPJ..lantak la pa jadi,yg penting aku usahakan...kwn2 umah aku tnya nk watpa mun jumpa ketua JPJ..aku betul nekad nk mintak tolong dia...aku kol kawan2 aku yg leh tlg hantarkan..1st mintak tolong ikin..dia ok..tp aku pk ptg neh kena jumpa supervisor..cian lak dia kena teman aku g jumpa JPJ..aku trs kol g,kawan sabah aku..dia x dpt tlg tp dia support aku g jumpa JPj 2..tp yg wat aku lg  terharu sgt dia mintak tlg yana soh tlg aku..terima kasih sgt2 g..ko mmg bek..Ya allah terimakasih pertolonganmu..

Aku pn sampai kat Institut memandu 2..aku trs jumpa Ketua JPJ 2..aku cita masalah aku kat dia.

me:              Assalamualaikum.En,sya perlukan pertolangan En..sya nak amik test JPJ semula..coz neh minggu 
                    terakhir sya kat semenanjung neh..pas neh x datang cni dah..so sya kena lulus test JPJ neh b4  
                    balik..plez En..kalu sya amik kat sya mybe diorg kan cash sya lagi..mahal la en kat sabah..
En.JPJ:         cam2 kamu amik minggu depan..rabu ..4/5 neh...ok?2 je pertolongan sya leh bagi..
me:               tp En..IM neh x bg sya amik minggu depan..kononnya ikut prosedur...
En..JPJ:         sapa kata...kamu amik jugak minggu depan..spa x bg kamu amik minggu depan..
me:                kerani kat kaunter la En..
En,JPJ:          kamu pggl diorg sekarng jumpa sya..
                     (En Jpj bangun then trs pggl cikgu incharge bhgian pendaftran soh paggl kerani)
Kerani:           ada apa EN..
EN JPJ:          kamu bagi budak neh test jpj rabu depan..kita kn tolong dia
Kerani:           x bleh la En..syarat JPJ 2 minggu pas fail...kalu nk gak tanya la tauke..
En JPJ:           sapa x bagi..tauke ye..kamu g panggil tauke kamu...
                      (aku terkejut giler time 2..kecoh kot coz JPJ panggil JPJ semata2 nk tlg aku..cikgu2 n dak2 
                      kat luar suma tgk ,malu gak..tp kali neh aku nekad)
Tauke:            ye bos..ada apa?
EN JPJ:          kamu kena tlg budak neh...dia dah nak balik sabah..x dtg cni dah..so bg dia test JPJ mgg 
                       depan..boleh?
Tauke:             Boleh2...tp dokumen dia camna..
EN.JPJ:           kamu amik pa2 je dokumen dia then sya sain sekarang..
                       (tauke pn g amik dokumen2 aku)
En JPJ:            kan boleh..so cik Murni puas hati..minggu depan kamu Test JPJ..jgn sedey lagi ye..kami 
                       tolong kamu..

aku pn senyum n lega giler2 time 2..aku ucap thanx byk kali kat EN JPJ 2...Alhamdulillah ya Allah..kau permudahkan lagi urusan...Terima kasih Ya Allah..setiap UJian mu kau sertakan Pertolonganmu..

aku pn balik ngn tenang n bersyukur..then aku soh yana drop aku kat fakulti coz aku kena jumpa supervisor aku lagi tunjuk analisis yg aku dah ciapkan..aku jumpa dia ngn ikin..tup2 dia belek2 report aku  then kata Murni kamu kena wat  analisis Chi squre la..masa 2 muka aku cm nak nangis je..dalam hati En neh buli sya ke?bila tgk muka aku nk nangis En.pn pggl Dr Nor.

En Haris :       "Nor,tlg dak neh..cian kat dia"
                        amboi2 En,tau pn cian..yg dok soh saya ubah napa(dlm hati aku berkata2)..
Dr Nor:           kamu bw laptop x?
                        aku pn geleng..
Dr Nor:            "Pagi kul 8 jumpa sya"
me:                   En,sya da exam ptg....
DR Nor:           nak sya tlg x?kitorg pn da forum sok...
me:                   Ok2 sok pg sya jumpa Dr...

hanya tuhan je tau perasaan aku hr 2...dah la x stdy lagi sok pgi nak kena jumpa lak sal PSM..aku ingat time exam xnk pk sal PSM..tup2 aku kena pk wat..masa 2 sedey sgt..xtau nk watpa..dah la paper Forecasting paper plg azab bg aku..Ya,Allah bagi aku kekuatan n ketenangan hadapi suma ini...

Khamis-28/4

Alhamdulillah..Allah maha penyayang...Sok pagi2 2..aku bangun then trs jumpa Dr Nor...padahal dlm kepala aku asyik pk paper forecasting petang nnt...ingat DR Nor.x ok..upanya dia sgt2 baik..sampai je bilik dia aku trs bukak laptop..dia tgk report aku then trg kat aku pa analisis aku kena wat..yang bagusnya"dia tlg runkan Analisis chi-squre 2..then2 dah run dia pn kata "analisis kamu x sesuai buat chi-squre,kamu kena buat Anova " Ya Allah..masa 2  aku x tau nk kata apa...betullah aku wat before neh..En haris kan saja nk kerjakan aku..huhu..hatiku kesedihan..Dr Nor tgk muka aku yg cam nk nangis..dia pn kata" kamu jangan sedey..kamu jumpa En Haris n kata kamu wat Anova n gtau sebab2 yang cam sya gtau td".. huhu tenang cket  jiwa aku Dr cakap cm2..aku senyum  then ucap thanx kat Dr Nor..n trs bergegas nk balik coz forecasting x hbs study lagi..tup2 time nk turun jumpa kak Hapsah n Kak Rai..Alhamdulillah ,ajak study sama..aku lupakan seketika PSM aku n tuntut ilmu ngn dua orang akak yang bek hati neh...Terima kasih Ya Allah ,kau permudahkan Urusanku Hari ini (rintih hatiku)..

Jumaat-29/4

Alhamdulillah..azab paper forecasting dah berakhir..walaupun aku xtau betul @salah aku jawab..but aku bersyukur aku mampu jawab bbrp soalan dengan mudah..Pagi 2,aku nk jumpa En Haris tp dia da meeting..so Aku pn msg dia aku nk jumpa kul 3..then aku terlambat 15 minit jumpa dia ..ngn berlari2 anak aku panjat tangga g bilik dia..puas aku bg salam dia x jawab..aku pn kol dia then dia pggl aku "Kamu nk ape..jumpa hari selasa jelah..janji kul 3 sekarang dah kul bp?''aku pn ngn muka duapuluhsen cakap "maaf En..sya tertggl bus"sya x sengaja...huhuhu..
masuk la..then bermula la penyemakan report aku..mcm2 aku kena perbetul..tp xpe..salah aku..so aku dengar je pa dia cakap..then aku ungkit sal analisis dia soh buat...

me:           betulkan En,sya kena wat analisis Anova..tp En 2 asyik soh sya ubah..last sekali kena wat anova 
                gak.... 
En haris:   "lor,xpelah kamu buat banyak kali 2 namanya proses pembelajaran..kalu kamu x wat analisis 2    
                 kamu x tau pa fungsi analisis 2..betul x?"..
me:            (aku pn angguk)  "terima kasih En..kalu x sebab En suruh sya ubah2 analisis 2,mungkin sya x leh 
                 jawab paper exam sya semalam..coz paper semalam da gak related ngn analisis neh"...
En haris:    ye ke?2 sya x tau...yang sya tau kamu kena banyak belajar..kang nnt kamu kerja..kalu wat keja x 
                 betul sapa nak amik kamu bekerja..neh last udah..nnt x datang sni dah...nnt entah kenal x sya 
                 neh..ke wat2 xkenal...
me:           En neh..sya ingat la..En kan banyak nasihat n ajar sya..mana bleh lupa..
En Haris:   sya kan suka marah2 kamu n sampai kamu nak nangis...
me:            xpe En..sya sedar...kalu bkn En wat cam2..sya x kuat cam sekarang..En marah la...sya x amik hati 
                 pn..coz pk2 balik mmg sya salah..dah tegar dah sekarang neh..hehhehehe...nnt dah keja bos 
                 marah pn sya x kisah..yg penting sya wat keja..x la nnt bos marah trs nk berenti n nangis kan...

(dalam hati aku..kalu EN nk tau..walaupun en neh suka marah2 n kutuk2 saya n malukan sya..sya beterima kasih sgt coz en banyak bagi nasihat n teguran yang buat saya rasa semakin matang n berdikari)

then Dr Nor pn masuk..ok la...sya da meeting neh..kamu betulkan report kamu...hari selasa neh hantar...ok Encik...aku pn trs bergegas balik coz g maybank settlekan surat pinjaman bank perumahan Ayah aku...aku x bapa paham isi kandungan surat 2..so aku pn g maybank jumpa pegawai dia mintak penerangan sal surat 2..pas aku dah paham..aku trs sain then trs g pos guna Nationwide...Fuh..lega..settle urusan aku hari ni...





Alhamdulillah Urusan aku minggu lepas penuh ngan ujian n dugaan aku hadapi n aku bersyukur  ya Allah kau sertakan pertolngan kepadaku..ingat balik dugaan 2..hanya Airmata menjadi peneman..Sesungguhnya Ada Hikmah semua yang berlaku...tp aku bersyukur..kerana dugaan2 2 aku sedar atas segala kesilapan n kesalahan yng pernah aku lakukan...Terima kasih ya Allah..atas Hidayahmu..kau sedarkan aku saat aku ingin kembali semula ke pangkuan Keluargaku dalam keadaan aku sudah betul2 matang..kerana mungkin xnk kedua IBu bapaku kecewa ngn sikapku..sesungguhnya aku amat merindukan n menyayangi mereka..


0 ulasan:

Catat Ulasan

My mood today