Assalamualaikum dan salam satu malaysia...wow2 ,ayat aku kali mmg bersemangat habis..neh la hasil menjadi Enumerator..suma org pasti tertanya2 ,enumerator maeans for???ok2..Enumerator is someone who collects census data by visiting individual homes.ada faham???aku bantu collect data 2k projek penyelidikan kajian government ttg kajian untuk mengetahui pendapat org ramai ttg hubungan kaum dan kualiti hidup Parlimen Batu pahat...kajian neh kajian 1 malaysia,means seluruh malaysia bantu wat kajian neh..kat sabah,sarawak n negri2 len da dak lecturer+studnt wat kajian neh..

Hari neh hari kedua aku jadi Enumerator neh..experience yg aku dapat amat hebat x terkata..selama neh aku asyik menelaah buku2 dalam bidang aku stdy tnpa peduli ttg masyarakat sekitar tempat aku belajar neh...2 hari2 macam2 ragam manusia aku tgk dan rasai sepanjang 2 hari bergelar enumerator..

pagi2 kul 6.00 pg aku dah bgn???hari ahad aku bgn kul 6 pg???hebatkan coz kebiasaannya time neh aku nk tido smpai x larat tdo..tp pagi2 aku bgn semata2 nak g breakfast kat Mcd..mmg dasyat kot..neh suma gara2 promosi McD yg kalu purchase rm5 above dapat 2 meals percuma...benda percuma n menjimatkan sapa xnk kan..so aku follow la member aku dak chinese neh..smpai mcd org beratur smpai terkuar pintu MCD kot,majoriti yg beratur suma chinese..nsb la member aku neh berotak geliga..soh kitaorg g kat bhgian drive tru...huh,,lega aku xkena beratur..then aku breakfast la ngn member aku but suma org mmndg meja aku?why only me malay kat meja 2..dah la aku bertudung..mmg sah aku melayu..but lantak diorg la nk tenung ka,kutuk ka,yg penting aku dpt breakfast n x kaco diorg..pengalaman di pg2 yg amat2 sweet..pk2 balik..entah pa org2 2 kutuk2 aku..lantak arrr..

Then after breakfast aku blk kat u dgr taklimat then aku n ikin n kerol..memulakan misi kami sebagai Enumerator..destinasi pertama kami KG Istana.kg neh mmg betul kat sekitar istana..kat kg neh da 4 responden yg kena cr..aku di tempatkan dekat jalan kenanga..responden yg sepatutnya ku pegi xda..so aku terpaksa amik jiran terdekat responden..Alhamdulillah neh dpt berkerjasama ngn aku..responden neh mamat kontraktor..umo area 27 tahun..interview aku dlm 15minit je..tp member aku ikin n kerol kat jalan cempaka n ros x silap lg..so aku pn sembang2 la ngn mamat 2 smbil2 dihidangkan kuih n air..fuh lega tekak aku..mmg haus kot jln2 jauh..byk la ktorg sembg sal2 kg istana neh..kg neh majoriti melayu n kmpng neh sgt2 cantik..i like it..hope dpt g tgk2 istana tas bukit neh kalu da masa free..alhamdulliah kg neh respon dia amat2 baik..

destinasi seterusnya..Taman bukit pasir,Taman Murni..hehhehehe..murni..smaa ngn nama aku..hehehhee..Responden 2nd kat umah neh seorg akak..dia keja kat government..Alhamdulillah,dia bg respon baik utk aku interview..umo akak neh dlm 27..so aku xda prob ngn tnya soalan..so far ok..aku siap awal,kol2 member diorg mc interview n amik masa lama lg so diorg soh aku amik respondent kaum cina area taman 2..jalan2 tiba2 da unty cina neh pggl aku..ingatkan unty neh leh bantu aku tanya neh tanya cita2 yer cita,,tup2 dia xnk bg kerjasama ngn alasan dia x faham pa sya nk soal dia..so blah ngn muka x malu aku.

So misi aku cr rumah responden kaum melayu..aku pn masuk kat umah seorg wife neh,dia ngh bersih2 keta.aku pn gtau tujuan aku..Alhamdulillah dia sudi nk bg kerjasama..nasib aku bek lagi..akak neh suri umah n husband dia keja government gak..so 1st2 wife dia jawab then bila masuk soalan2 area dasar ekonomi n sosial husband dia semangat nk jawab..so aku bg chance dia jawab..husband dia neh boleh kata tau la isu2 semasa 2..so dia komen mcm nk rak je kat soalan aku..aku pn dengar2 jelah n bg pndapat aku..so family neh bek..coz masa aku nk kuar tgg kerol n ikin ,hujan la pulak..bab tuan umah neh bek hati,dia payungkn aku kat luar umah smpai ikin n kerol dtg amik aku..so far..aku berterima kasih sgt ngn layanan akak 2..dia mmg bek..patut la husband dia syg..hehhehhehehe...

Then kitaorg pn pegi lagi ke responden ke 4..kat taman gangsa..responden yg aku cr x bukak pintu@xda kot..so aku berjalan la mencari umah2 jiran terdekat yg ada..aku pn pegi la kat umah responden neh..responden kali neh..berstatus nenek(61) n ibu tunggal,husband dia dah meninggal..tgk keadaan nenek 2,mmg kesian sgt coz tggl just ngn cucu dia..ank dia tggl anknya kat umah nenek dia coz bekerja kat KL..sampai atie ek ank2 tggl mak seorg2 ngn cucu..sedey n sayu aku tgk keadaan 2..tp nk xnk aku kena jalankn tgs aku sbg Enumerator..interview2 aku amik masa lama kat cni coz nenek neh x faham aku cakap ape..so aku kena la ulang soalan2 2 smpai dia faham dlm bahsa mudah..fuh2 berbuih mulut aku kot..50 soalan 2 aku kena explain berulang2..aku settlekan gak ..

Then kul 3 lbh cm2..kitorg dia umah responden ke 5,kali neh aku gerak ngn ikin coz taman yg kitorg g neh taman Flora,taman2 neh umah2 dia besor2 so responden agak educated..alhamdulillah,kitaorg g umah yg respondent neh bekas student sarjana..mmg senang la keja aku n ikin..soalan2 ditanya dijawab ngn yakin je coz akak sarjana 2..alhamdulillah penah wat thesis related gak ngn soalan2 kami tnya so mmg xda prob nk tnya..settle ngn jayanya kat umah respon neh..

but misi kat area taman flora x settle lg..aku ngn ikin pun pusing2 taman neh cr umah melayu coz majoriti taman 2 cina..so ingat nk serender je coz x jumpa umah melayu..diujung jalan..aku n ikin terpandang 1 umah yg ada papan pintu umah perkataan Assalamuailum..so aku n ikin ngn ragu2 n teragak2 nk msk umah 2,coz menteliti kitorg umah org2 kaya neh berlagak coz pengalaman semalam kat umah area c2 mmg xnk bg respon..tp aku n ikin beranikan diri gak bg salam kat umah 2..umah 2 kira besar n ada 3 biji keta..kalu ikut aku n ikin x berani nk masuk..tp tekan2 bell,da respon..kuar la seorg unty tnya nk apa..aku n ikin gtau la sal tjuan kitorg...alhamdulillah unty 2 nk bg kerjasama..kitorg x dijemput msk..just kat luar,xpe2 faham2 org kaya katakn..so kitrg pun mulakan interview..tgh rancak interview berjalan..tiba2 kuar 1 uncle neh(suami unty tu)..dia curi2 dengar interview kitorg smbl tgk2 keta dia..masuk bab soalan dasar2 ekonomi ,sosial n pemimpin tempatan...uncle 2 trs dtg kat meja ktorg interview n interrupt2 smbl bangkang2 sal soalan kitorg..dia nk sgt kot surakan pendapat dia..last sekali dia duduk kat meja interview kitorg n gantikan isteri dia jwab soalan2 interview 2..ingatkan uncle 2 leh mudahkan kitorg settlekan interview 2..but sebaliknya jadi..sampai je soalan2 pemimpin2 tempatan n cara pemerintahan...uncle 2 mula berbahas n membangkang setiap soalan kitorg..then smpai 2 terakhir 2..dia mintak aku bacakan semula soalan 2..aku baca ngn konfidennya 'pada pandangan anda,hubungan antara kaum di negara kta bertambah baik selepas pilihan raya yg lepas"pilihan jawapan "bertmbah baik,tidak berubah n bertambah buruk"..tup2 uncle 2 tnya aku soalan 2 kamu faham x?aku pn tergamam2..pa masalah soalan 2..then dia kata dia xnk jawab..then dia g kata kat aku sepatutnya kamu stdy lu soalan neh seblm tnya kat semua responden..aku n ikin terdiam..then dia pn tnya.."sya nk tanya kamu siapa pemimpin masa 2"aku pn ngn x faham soalan trs jawab pemimpin kita sekarang Dato'Najib bin Razak..dia trs mencelah..kamu faham x soalan 2..then baru aku perasan upanya soalan 2 tanya pemimpin pilihan raya lepas..then dia trs kuarkan soalan bertubi2..siapa ahli parlimen kawasan neh..setiap adun parti mana yg memimpin..then dia semua negri2 cm kedah ,perlis ,kelantan n penang..parti mn yg memimpin..kitaorg pn jawab..then dia trs lg tanya2 pemimpin kita sekarang menang berdasarkan apa?duit kami belajar dr sek rndah smpai menengah dr mana?pilihanraya parti mana menang n menang ngn majoriti brapa..parlimen 2 cmna?mak aii...bertubi2 dia soal kitaorg..aku rasa time 2 cm ngn dengar lecturer dr seorg pensyarah..
Nak jadikan cerita..kerol x smpai2 lagi nk amik kitorg kat umah 2..so wife dia pn hidangkan la kitaorg minum ptg..sambil minum..uncle 2 berbahas..aku n ikin dgr jelah..yg plg aku x bleh blah"dia kata kat kitaorg neh mangsa kerajaan..aku n ikin mmg tersentap giler time 2..aku n ikin pn kata la..kami just student n bantu dapatkan data ttg penyelidikan 2..dia still lg berbhas sal kerajaan n macam2 lagi..aku btl2 rasa kebas telinga n malas nk berkata2..then aku plg x bleh lupa bilang dia memalingkan muka sambil tersenyum sinis bila kitorg kata kitorg taun akhir..then kerol kol..dia kata dah ciap..aku lega giler2 n mmg nk kuar dr umah 2...kitorg pn mula bersiap nk kuar smbil2 2 uncle 2 menasihati kami ..aku n ikin just senyum n kata terima kasih coz bg kami pengalaman bermakna n informasi bermakna..bye uncle..assalamualaikum..aku n kin pn kuar dr umah 2 ngn muka rasa kebas n x terkata2 apa2..kesimpulannya..mmg advance interview kat umah 2...
Keseluruhannya...pengalaman hari neh mmg advance n hebat x terkata...pk2 balik ada betul n ada baik upanya pengalaman sepanjang hari neh..macam2 aku belajar...2 la pengalaman aku sepanjang hari neh..misi group aku hampir complete..kalu kaum2 cina dapat bg kerjasama..mungkin complete misi kami...hari neh kitorg just dapat 14 /22 responden..xpe2...apa yg penting pengalaman yang aku dapat hari neh bukan jumlah responden berjaya di interview..Alhamdulillah(*_*)


0 ulasan:

Catat Ulasan

My mood today